ACTUEEL

  

In het schooljaar 2016-2017 ga ik weer verder met de Lewiskring voor oudstudenten. Waar we aanvankelijk alleen teksten van Lewis lazen, hebben we ons blikveld verbreed. We lezen aan de hand van mijn boek 'Een leeskamer in het Grote Huis' teksten uit de geschiedenis van twintig eeuwen Kerk. Komend jaar richten we ons op de periode van de Reformatie en Nadere Reformatie. De data voor deze middagen zijn:

1. Woensdag 1 februari 2017

2. Woensdag 5 april 2017

3. Woensdag 24 mei 2017

De middagen duren steeds van 14.00u tot 16.30u. Ik weet nog niet precies welke teksten we zullen lezen. We zitten in lokaal 2.05 van het gebouw van Driestar-educatief te Gouda. Je kunt je middels bijgevoegde link hiervoor aanmelden. De kosten bedragen €10,- voor een losse middag of €25,- voor de serie van drie middagen. Als je (vrijblijvend) op mijn maillijst wilt komen, mail dan je e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  dan blijf je op de hoogte van alle berichten over deze middagen.

 

 

In maart 2016 is mijn nieuwe boek 'Een leeskamer in het Grote Huis. Een handreiking bij het lezen van teksten uit twintig eeuwen christelijke geloofstraditie' verschenen.

Dit boek is het vervolg op 'Het Grote Huis' (2013), waarin het ging over de vraag hoe we heden ten dage moeten staan in de christelijke geloofstraditie temidden van de (post)moderne cultuur. Tevens is het een vervolg op 'Een venster op de hemel' (2014), waarin het ging over het christelijk onderwijs ofwel ‘het klaslokaal in het Grote Huis’.

In 'Een leeskamer in het Grote Huis' nodig ik de lezer uit om zich terug te trekken in de bibliotheek van het Grote Huis. De christelijke geloofstraditie is een eeuwenoud Huis, waarbinnen de schat van het geloof wordt bewaard. Om in dit Huis te wonen is het belangrijk dat we kennis nemen van de bronnen die ons zijn nagelaten.

Het boek opent met een pleidooi voor het lezen. Dit pleidooi is aan ouderen maar vooral ook aan jongeren gericht. Lezen in stille aandachtigheid is heilzaam, juist in een tijd als de onze waarin heel veel haast en afleiding is.

Het boek vervolgt met vijfentwintig bronteksten uit de vroege Kerk (1 – 500 na Chr.), de Middeleeuwen (500 – 1500), de Reformatie en Nadere Reformatie (16e – 18e eeuw) en de Kerk in de (post)moderne tijd (tot heden). Elke periode wordt kort geschetst, waarna per brontekst een korte inleiding op de auteur en zijn tekst wordt gegeven.

Zie ook de Boekbespreking  'Een leeskamer in het Grote Huis' door Izak Kole voor: Reformatorische Omroep. 

VoorkantEenleeskamerinhetGroteHuis 

 

 

In maart 2016 is ook het boekje 'Het venster in de tuinmuur. C.S. Lewis als wetenschapper, apologeet en romancier' verschenen. Dit boekje is geschreven voor Tom Hage, Ewald Mackay en Johan van Wijk. Dit boekje is voortgevloeid uit een drietal lezingen die genoemde auteurs hielden voor het Studium Generale van Hogeschool Driestar-educatief, naar aanleiding van de Lewisherdenking in 2013. De auteurs richten zich op een drietal thema’s binnen het oeuvre van Lewis: Lewis’ leeropdracht in de letterkunde van Middeleeuwen en Renaissance, Lewis’ verdediging van het christelijk geloof en Lewis’ fictionele werk, met name de Narniakronieken.

Tegelijk beoogt dit boekje meer dan een overzicht van Lewis’ oeuvre. Lewis’ leven was een zoektocht naar waarheid. Hij vond deze uiteindelijk in het christelijke geloof. Die ontdekking bood hem een nieuw perspectief op de werkelijkheid en gaf hem uitzicht op de wereld ‘aan gene zijde’ waarnaar hij vanaf zijn jonge jaren steeds heeft verlangd. Zijn gehele oeuvre vertoont daarvan dan ook de sporen en dat kenmerkende wordt in de titel verwoord. De verbinding tussen levensloop en werk is in de bijdragen het gemeenschappelijk uitgangspunt.

VoorkantHetvensterindetuinmuur2