DENKPLAATS DE IJSVOGEL

 

Deze website geeft een beeld van mijn publicaties en activiteiten op het vlak van het denken over de werkelijkheid (geschiedenis, wetenschap, cultuur, onderwijs etc.).

 

Deze website heet ‘Denkplaats de ijsvogel’. De ijsvogel is een mysterieus dier. Hij scharrelt aan het water, dat symbool is van de tijd of de tijdsstroom: de geschiedenis. De ijsvogel zelf is symbool van het boventijdelijke, het bovenhistorische: Ida Gerhardt heeft er in de bundel Vijf vuurstenen een prachtig gedicht ‘Alcyonisch’ (‘Van de ijsvogel’) over geschreven:

 

‘Zing mij dan het lied, Vrouw Naamloos,

van de ijsvogel bij de tweestroom

van zijn nest, bij het onontdekte -

gij, die hem vermocht te naderen'.

 

In mijn denken staat de spanningsvolle relatie tussen de geschiedenis en het bovenhistorische, tussen deze en gene zijde van de werkelijkheid, tussen aarde en hemel centraal. De ijsvogel die scharrelt bij het water is in dat licht het symbool van deze denkplaats.

 

Diverse artikelen e.d. zijn als pdf-bestand op deze website geplaatst. Om deze pdf-bestanden te kunnen bekijken hebt u Adobe Reader nodig. Hebt u dit programma niet op uw computer staan, dan kunt u hier de meest recente versie gratis downloaden:

 

http://www.ewaldmackay.nl/images/get_adobe_reader.png